Cecylia Bitter, znana również jako Cecilia Bitter-Federman, urodziła się 31 lipca 1912 roku w Przemyślu, a zmarła 1 kwietnia 2005 roku w Nowym Jorku. Była to wybitna postać w dziedzinie ekonomii oraz technologii żywienia.
Jej życie i osiągnięcia, a także wpływ, jaki miała na rozwój tych dziedzin, pozostają inspiracją dla wielu.
Życiorys
Cecylia Bitter przyszła na świat w Przemyślu, gdzie spędziła swoje dzieciństwo w rodzinie wielodzietnej. Wśród jej bliskich przyjaciółek była Mina Sokal, z którą łączyły ją silne więzi. W 1933 roku zakończyła naukę w szkole zawodowej dla dziewcząt w Krakowie, a następnie podjęła pracę jako nauczycielka.
Po rozpoczęciu II wojny światowej Cecylia dotarła do Lwowa, tam też wzięła ślub z Markiem Bitterem, z którym miała syna, Jerzego. W styczniu 1942 roku znalazła się w warszawskim getcie, jednak w lipcu udało jej się wydostać z tego niebezpiecznego miejsca, ratując przy tym syna. W tym trudnym czasie, dzięki pomocy nauczycielek, w tym Zofii Czerny, Cecylia zdołała się ukryć po stronie aryjskiej, posługując się nazwiskiem Miedzińska.
Po zakończeniu powstania warszawskiego, ona i jej syn dotarli do Wieliczki, gdzie ponownie spotkali swojego męża. Po osiedleniu się w Warszawie, dzięki swoim i męża komunistycznym przekonaniom, zyskali możliwość wyjazdu do Moskwy. Tam Cecylia odbyła szkolenie z zakresu organizacji żywienia zbiorowego, które stało się fundamentem jej późniejszych działań w Polsce. Zdobytą wiedzę wykorzystała do opracowania projektów dotyczących stołówek pracowniczych.
Początkowo pracowała w Instytucie Handlu Wewnętrznego, a w 1963 roku należała do grona współorganizatorów Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, w 1968 roku postanowiła opuścić Polskę i wyjechała do Stanów Zjednoczonych.
Po śmierci męża, Marka Bittera, po raz drugi wyszła za mąż, tym razem za Simona Federmana, który żył w latach 1897-1986. Cecylia Bitter zmarła 1 kwietnia 2005 roku w Nowym Jorku, a jej ciało spoczęło na cmentarzu w Plainview. W życiu osobistym Cecylia była matką Jerzego Bittera, z którym wspólnie napisała książkę o losach okupacyjnych.
Publikacje
Wyniki badań i doświadczenie Cecylii Bitter zaowocowały licznymi publikacjami, które znacznie przyczyniły się do rozwoju wiedzy z zakresu żywienia oraz organizacji gastronomii.
- 1949: „Żywienie w czasie ciąży”,
- 1952: „Organizacja żywienia pracowników w zakładach produkcyjnych”,
- 1963: „Nowe typy zakładów gastronomicznych: z zagadnień lokalizacji, typizacji i projektowania”,
- 1964: „Wybrane zagadnienia ekonomiczne z gastronomii”.
Przypisy
- a b c d e f Cecilia Federman [online], new.getto.pl [dostęp 31.01.2021 r.] (pol.).
- Cecylia Bitter Federman, Jerzy Bitter: Visions and stories of a childhood in the Holocaust. Bitter Federman, 2003 r. (ang.).
- Bitter Federman 2003 r., s. 18.
Pozostali ludzie w kategorii "Nauka i edukacja":
Janusz Jerzy Charatonik | Wojciech Grzegorzewicz | Przemysław Kazienko | Witold Mazurek | Jerzy Motylewicz | Franciszek Kanty Łuczyński | Wiesław Maria Grudzewski | Maksymilian Rose | Kazimierz Kolbuszewski | Stanisław Ehrlich | Stanisław Wiąckowski | Stanisław Jedlewski | Irena Strzelecka | Elżbieta Nowicka | Leon Przemski | Leopold Wajgiel | Monika Maciewicz | Elżbieta Horn | Antoni Filipowicz (fitopatolog) | Elwira LisowskaOceń: Cecylia Bitter