Cecylia Bitter


Cecylia Bitter, znana również jako Cecilia Bitter-Federman, urodziła się 31 lipca 1912 roku w Przemyślu, a zmarła 1 kwietnia 2005 roku w Nowym Jorku. Była to wybitna postać w dziedzinie ekonomii oraz technologii żywienia.

Jej życie i osiągnięcia, a także wpływ, jaki miała na rozwój tych dziedzin, pozostają inspiracją dla wielu.

Życiorys

Cecylia Bitter przyszła na świat w Przemyślu, gdzie spędziła swoje dzieciństwo w rodzinie wielodzietnej. Wśród jej bliskich przyjaciółek była Mina Sokal, z którą łączyły ją silne więzi. W 1933 roku zakończyła naukę w szkole zawodowej dla dziewcząt w Krakowie, a następnie podjęła pracę jako nauczycielka.

Po rozpoczęciu II wojny światowej Cecylia dotarła do Lwowa, tam też wzięła ślub z Markiem Bitterem, z którym miała syna, Jerzego. W styczniu 1942 roku znalazła się w warszawskim getcie, jednak w lipcu udało jej się wydostać z tego niebezpiecznego miejsca, ratując przy tym syna. W tym trudnym czasie, dzięki pomocy nauczycielek, w tym Zofii Czerny, Cecylia zdołała się ukryć po stronie aryjskiej, posługując się nazwiskiem Miedzińska.

Po zakończeniu powstania warszawskiego, ona i jej syn dotarli do Wieliczki, gdzie ponownie spotkali swojego męża. Po osiedleniu się w Warszawie, dzięki swoim i męża komunistycznym przekonaniom, zyskali możliwość wyjazdu do Moskwy. Tam Cecylia odbyła szkolenie z zakresu organizacji żywienia zbiorowego, które stało się fundamentem jej późniejszych działań w Polsce. Zdobytą wiedzę wykorzystała do opracowania projektów dotyczących stołówek pracowniczych.

Początkowo pracowała w Instytucie Handlu Wewnętrznego, a w 1963 roku należała do grona współorganizatorów Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, w 1968 roku postanowiła opuścić Polskę i wyjechała do Stanów Zjednoczonych.

Po śmierci męża, Marka Bittera, po raz drugi wyszła za mąż, tym razem za Simona Federmana, który żył w latach 1897-1986. Cecylia Bitter zmarła 1 kwietnia 2005 roku w Nowym Jorku, a jej ciało spoczęło na cmentarzu w Plainview. W życiu osobistym Cecylia była matką Jerzego Bittera, z którym wspólnie napisała książkę o losach okupacyjnych.

Publikacje

Wyniki badań i doświadczenie Cecylii Bitter zaowocowały licznymi publikacjami, które znacznie przyczyniły się do rozwoju wiedzy z zakresu żywienia oraz organizacji gastronomii.

  • 1949: „Żywienie w czasie ciąży”,
  • 1952: „Organizacja żywienia pracowników w zakładach produkcyjnych”,
  • 1963: „Nowe typy zakładów gastronomicznych: z zagadnień lokalizacji, typizacji i projektowania”,
  • 1964: „Wybrane zagadnienia ekonomiczne z gastronomii”.

Przypisy

  1. a b c d e f Cecilia Federman [online], new.getto.pl [dostęp 31.01.2021 r.] (pol.).
  2. Cecylia Bitter Federman, Jerzy Bitter: Visions and stories of a childhood in the Holocaust. Bitter Federman, 2003 r. (ang.).
  3. Bitter Federman 2003 r., s. 18.

Oceń: Cecylia Bitter

Średnia ocena:4.46 Liczba ocen:6